Voiceblog - textul făcut sunet - cu Sandu Barbu.

ALBA NEAGRA

  • Scris de Sandu Barbu
  • Accesări: 8781

Voiceblog image interlacedAm văzut un anunț pe Facebook că vine Bob Proctor alături de oameni de succes ca să ne învețe secretul succesului lor. Sunt total împotriva amestecului greţos de hocus-pocus, dragoste de bani şi realităţi invizibile pentru omul superficial. Altfel spus, amestecul de minciună și adevăr. Sunt convins cu adevărat că fiecare om pune tot universul în mişcare printr-un gând care porneşte dintr-o minte ÎNCREDINŢATĂ (adică una care are încredere în ceea ce a generat gândul respectiv), şi sunt la fel de convins că cei mai slabi oameni din cei care vor fi la Bucureşti cu ocazia asta vor fi chiar vorbitorii! Ei s-au bucurat de succes şi le e groază să nu-l piardă! Scopul lor este SĂ VÂNDĂ, SĂ VÂNDĂ, SĂ VÂNDĂ visul de aur către cât mai mulţi peştişori care aleargă cu gura mare către cârligele lor aurite. Dacă nu-ţi iese, chiar tu o să spui „n-am făcut chiar tot, de-aia n-a ieşitˮ. Secretul lor nu este SECRETUL (cine citeşte să înţeleagă), ci EXPUNEREA. Cu cât sunt mai sus pe scara celebrităţii, cu atât vor fi mai citiţi, mai ascultaţi şi... mai cumpăraţi.

Bob Proctor

Legea atracţiei funcţionează aşa: „De altă parte, ştim că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce-L iubesc pe Dumnezeu, şi anume, spre binele celor ce sunt chemaţi după planul Său.ˮ Romani 8:28. Ori de câte ori aud indivizi care vorbesc despre cum să devii, reține, te rog: INDEPENDENT FINANCIAR, ştiu că nu pot fi chemaţi după planul lui Dumnezeu. Planul Lui nu este ca tu să vinzi cărţi despre cum să devii bogat, ci să avertizezi omenirea că dragostea de bani e răul maxim. Iarăşi, te rog, reţine: nu nevoia de bani, ci dragostea de bani e periculoasă. Căci dragostea de bani ucide omenia prin aducerea fricii în suflet.

Dumnezeu a desfăşurat Universul creând în structura intimă a lucrurilor legităţi veşnice care vorbesc despre natura Creatorului. Isus a spus simplu despre SECRET:

„Cereţi, şi vi se va da; căutaţi şi veţi găsi; bateţi, şi vi se va deschide.ˮ Matei 7:7. Acest verset explică acea legitate pe care tot El o numeşte CREDINŢĂ. Ceea ce gândeşti, aceea eşti. În tot ceea ce persişti, vei deveni expert. Tot ceea ce crezi, dacă nu vorbim de patologic, devine realitate. Cei care au descoperit SECRETUL au cunoscut potenţialul fiinţei umane. Căci nu e vorba de omul limitat, ci omul care are conştienţa devenirii lui, înscrise în matricea făpturii sale. Un autor, care s-a ridicat de la condiţia sa de elev repetent la cea de neurochirurg cunoscut pe plan mondial, scria cartea „Gândeşte cutezătorˮ, în engleză „Think BIGˮ, „Gândeşte în stil mareˮ, un best seller. O altă autoare născută în secolul 19, cărţile sale fiind dintre cele mai vândute din lume, scria „puneţi-vă ţinte înalteˮ. Oare ce e cu oamenii ăştia? Care e diferența între aceștia și Bob Proctor? Citeşte/sau ascultă, te rog, mai departe.

 

Ca să sune bine, gândirea cutezătoare şi ţintele înalte trebuie să fie acordate în cheia cerului. Planul tău cutezător trebuie să aibă motivaţia generozităţii sfinţite - că ştiu unu' care a câştigat la loto şi a dat de băut la tot satu'. Generos, dar dezorientat. Din cauza asta SECRETUL are o componentă spirituală. Atinge ţinte înalte numai după ce ştii care este planul lui Dumnezeu. Nu vă uitaţi urât la mine. Că planul lui Dumnezeu cu fiecare din noi e unul singur: cunoaşte-L pe Dumnezeu. Căci dacă ajungi să-L cunoşti, nu poţi face ceva pentru care să fii dezaprobat de El. Vă spun din proprie experienţă - că subsemnatul a făcut şi el lucruri regretabile, care n-au fost niciodată în planul lui Dumnezeu. Şi n-a ieşit bine în nici o privinţă.

Contrar credinţei populare că planul lui Dumnezeu pentru cineva este o cărare complexă, specifică pentru acesta, voi veni şi voi spune şi eu, ca profetul Mica: „ce alta cere Domnul de la tine, decât să faci deptate, să iubeşti mila, şi să umbli smerit cu Dumnezeul tău?ˮ Ăsta e planul Lui cu oricare om.

Cum calci strâmb, ca şi subsemnatul bunăoară, că n-am de ce să pozez în ultra-sfânt, cum ieşi de sub incidenţa regulii: „toate lucrurile lucrează spre binele celor care-L iubesc pe Dumnezeuˮ. Adică, you're on your own. Eşti pe cont propriu. Şi culegi roadele prostiei. Care-s alea? Le cunoaştem cu toţii, chiar n-are sens să enumerăm şi să ne stricăm ziua.

Revenim la Bob Proctor. Lupii răpitori au alt plan și altă vorbire. Altă agendă și alt mod de operare decât autorii citați mai sus. Pentru seminarul lui Bob ai alături un tarif de participare. Și ai și cheia secretului lui: banii. Îți cere bani pentru că EL depinde de tine, când tu, săracul, crezi că e invers.

La ticăloşi, cheia succesului e exploatarea credulităţii şi dorinţei de a avea bani. Aţi văzut vreodată un grup de indivizi pe marginea drumului adunaţi în jurul unuia care are trei obiecte identice, unul din ele fiind marcat pe partea de jos? Dacă nu ştiţi culisele acestei escrocherii, vi-l spun eu: cel cu obiectele te observă că te uiți și începe să joace teatru cu unul din cei prezenți. Tu crezi că e ca şi tine, un trecător, dar nu e aşa. E amicul lui. Se face că priveşte. De îndată ce te-ai oprit, începe piesa de teatru. Manipulatorul de obiecte arată pe rând, încet, care este obiectul marcat şi apoi le pune cu faţa în jos.

- Care e aia albă? îl întreabă el pe cel din faţa lui.

- Asta, zice omul.

Şi aia e. Tu ai văzut. Ştii că aia e.

- Nu aşa, zice escrocul. Pune banul pe ea. Şi atunci o întorc, ca să vedem dacă aia e. Alba câştigă, neagra pierde.

Omul, încrezător, bagă mâna după portofel, făcându-se că nu mai e atent la cele trei piese. Şi atunci vezi ceva care te sperie: escrocul mută repede piesa câştigătoare în locul uneia pierzătoare. Tu ai văzut. Și alţii au văzut - dar sunt tot amici de-ai pungaşului. Toţi spuneţi în cor:

- Nu pe aia, domn'e, c-a schimbat-o!

Cel care e pe mână cu înşelătorul, pune o sută de lei pe piesa fără alb pe interior. Şi eşti dezamăgit. Omul a pierdut. Capeţi încredere în tine. Scoţi banii pe care-i ai la tine şi-i ţii în mână. Vei juca. Vei câştiga. Nu te vei uita în altă parte. Te vei uita fix la cele trei piese. Şi escrocul te acceptă. Şi joacă. Parcă un pic mai repede. Dar n-ai scăpat din ochi alba. Gata. Te invită s-o ghiceşti. Şi ŞTII unde e. Eşti aproape triumfător. Ţi-e frică să nu se răzgândească, să nu pună altul banii în locul tău. Şi pui tot ce ai pe piesa sub care ai văzut SIGUR că e alb. Escrocul te întreabă încă o dată dacă eşti sigur. Tu apeşi banii pe piesă, iar el o ridică. E NEAGRĂ. Nu poţi crede. E cu neputinţă. Doar ai văzut! Era acolo. Albă. Dar ai pierdut. Pleci năucit şi n-ai în cap decât atât: câte puteam să cumpăr cu banii mei munciţi! Habar n-ai că, în momentul în care ai acceptat să joci, escrocul s-a folosit de un dar numit prestidigitaţie. Talentul de a păcăli ochiul e aproape desăvârşit. Dacă ai fi ştiut, ai fi închis ochii şi ai fi ales la întâmplare: ai fi avut o şansă. Dacă te încrezi însă în ce-ţi arată el, nu mai ai nici una, iar banii tăi munciţi, intră în buzunarul lui.

Iată, v-am spus. Toţi ştim de alba-neagra, jocul minciunii. Toţi? Aşa e, nu toţi. Suntem 7 miliarde de oameni pe planetă. Pe asta se bazează escrocii. Că nu contează dacă o oră-două sau chiar toată ziua se feresc toţi trecătorii de ei, fie pentru că n-au bani, fie că n-au încredere. Va exista întotdeauna un peştişor neştiutor care va muşca şi va fi tras la mal.

Gândeşte-te, te rog, la asta: Bob Proctor nu are ceva de care ai tu nevoie. EL are nevoie disperată de ceva ce ai tu. Priveşte cu atenţie la imaginea pe care am ataşat-o şi vei înţelege că preţul biletelor nu sunt decât vârful aisbergului.

Ceea ce este mai preţios este starea de spirit pe care o va crea în tine şi cei ce vor participa. Veţi deveni misionarii lui, îl veţi recomanda şi îi veţi face publicitate tuturor, CULMEA: pe banii voştri! Veţi plăti bani buni ca să fiţi îndoctrinaţi. Dar totul nu este decât alba-neagra. Astfel de vorbitori motivaţionali ştiu cum să dozeze adevărul ca să-şi facă atrăgătoare minciuna. Raportul la ei este însă invers: mult alb şi un minuscul virus negru. Acela se numeşte „iubirea de baniˮ. Minciuna lor este că scopul egoist de a te umple de bani poate avea motivaţii nobile. Adică, poţi face mult bine dacă ai bani mulţi, nu? Nu. Dacă adânc, înăuntru, nu ai primit chemarea după planul lui Dumnezeu, motivaţia ta va fi egoistă, indiferent în ce minciună vei alege să te legeni singur. Fii înțelept. Alegerea ta să fie numai alb din alb. Nu alb din negru. Nu alba-neagra.

text şi voce blog: Sandu BARBU

melodie originală: Călin IONCE

interpretare vocală: Nora Anabella DENES

Add comment


Security code
Refresh

Bloguri, Bloggeri si Cititori